· 

Wat wil ik Thijmen meegeven?

Sinds dat ik zwanger raakte, heb ik al een aantal keren nagedacht over de vraag: 'Wat wil ik dit kindje meegeven?'. Toen Thijmen een paar maanden later werd geboren, veranderde de vraag. Namelijk, 'Wat wil ik Thijmen meegeven?'. Ik vind het lastig om antwoord te geven op deze vraag, aangezien er heel veel dingen zijn die ik Thijmen wil meegeven en je sommige dingen als ouder niet in de hand hebt. Toch heb ik een lijstje kunnen maken van dingetjes die ik Thijmen mee wil geven, ongeacht het feit dat Thijmen zelf de keuze heeft om het toe te passen in zijn leven.

 

1. Respecteer de ander!

Dit vind ik één van de belangrijkste dingen in het leven. Respecteer andermans mening, maar ook andermans levens- of denkwijze. Niemand is hetzelfde en niemand maakt hetzelfde mee in het leven. Je past je leven aan, aan de hand van de dingen die je hebt meegemaakt. Daarom zal niemand hetzelfde leven, denken of doen. Om die reden vind ik het heel belangrijk dat Thijmen de ander respecteert en ik hoop ook dat Thijmen dat zal doen.

 

2. Eerlijkheid.

Ik hou er totaal niet van als mensen liegen. Ik probeer altijd zo eerlijk mogelijk te zijn in het leven, omdat je niet zoveel bereikt met het achterhouden van de waarheid. Ik weet dat Thijmen ooit een keer zal liegen tegen mij, omdat hij bijvoorbeeld stiekem een snoepje uit de kast heeft gepakt. Dat is ook het karakter van een kind. Ik vind het veel belangrijker dat Thijmen eerlijk is als hij volwassen is , ongeacht de consequenties die daaraan vastzitten.

 

3. Wees blij met jezelf!

Blij zijn met jezelf is een belangrijk puntje. Je leven wordt er een stuk mooier van als je tevreden bent met jezelf en jezelf niet verwaarloosd. Het is oké om fouten te maken. Ik hoop dat ik Thijmen dit mee kan geven en dat hij kan genieten van zijn leven, omdat hij dan weet dat hij een prachtig mens is. 

 

4. Vriendelijkheid.

Vriendelijk zijn tegen anderen heeft veel te maken met het respecteren van anderen. Als je de ander respecteert, hoef je niet boos te worden op diegene. Ik wil Thijmen heel graag meegeven dat hij vriendelijk moet zijn tegen andere mensen, want dat kan je heel ver brengen in het leven.

 

5. Vergevingsgezind.

Anderen vergeven is heel belangrijk in het opbouwen en onderhouden van relaties met mensen. Je moet je er bewust van zijn dat een ander net zo goed fouten maakt als jezelf. Als diegene dan echt spijt heeft, voor wat hij of zij heeft gedaan, vind ik dat je diegene moet vergeven. Nu Thijmen kan praten, leren we hem 'sorry' zeggen. Laatst zei hij: 'Sorry koe'. Ik heb geen idee waarom hij dat zei, maar het was wel heel schattig. Toch vind ik dit een goede eerste stap naar het leren vergeven van anderen.

 

6. Het christelijk geloof.

Ikzelf ben gelovig opgevoed en vind het christelijk geloof heel belangrijk. Ik merk ook dat ik de hier boven genoemde vijf puntjes allemaal heb meegekregen vanuit het geloof. Julian en ik proberen het geloof ook mee te geven aan Thijmen door te bidden aan tafel en uit de bijbel te lezen. Toch zal hij uiteindelijk zijn eigen keuze moeten maken over het geloof. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0