· 

Vaderschapsverlof

In Nederland krijgt de vader van een pasgeboren kind vijf dagen vrij van zijn werk. Dit heet vaderschapsverlof. Terwijl een vader vorig jaar nog maar twee dagen vaderschapsverlof kreeg, is dit sinds 2019 vijf dagen. Al een tijdje wordt er gediscussieerd binnen de politiek over het vaderschapsverlof. Sommige partijen willen namelijk dat het vaderschapsverlof van 5 dagen naar zes weken gaat. Vanaf 2020 kan een vader dan ook vijf weken extra verlof opnemen na de vijf dagen tegen een lager salaris. Zelf vind ik zes weken vaderschapsverlof best wel lang en kan het wel de helft minder. Dan kunnen ze de helft van het geld voor iets anders gebruiken, bijvoorbeeld ziekenhuizen die het hard nodig hebben. Door middel van vaderschapsverlof kan een vader bij de eerste periode van de pasgeborene zijn. Hierdoor kunnen de vader en moeder van het kindje samen wennen aan de nieuwe gezinssamenstelling. Daarnaast krijgt de moeder ook tijd om het wat rustiger aan te doen en te herstellen van de bevalling zonder dat er veel zorg op haar schouders terecht komt. 

 

Extra vrije dagen.

Julian is sinds kort weer aan het werk nadat hij voor de tweede keer vader is geworden. Dat is voor ons allemaal weer even wennen. Julian is in totaal bijna vier weken thuis geweest. We hadden het geluk dat hij na zijn vijf dagen vaderschapsverlof nog twee weken vrij kon krijgen. Dat gaf mij voldoende tijd om goed te herstellen. Daarnaast kon Julian ook echt even genieten van de eerste tijd met Marieke en kon hij meer tijd met Thijmen doorbrengen. Thijmen vond het ook heel erg leuk dat zijn papa meer thuis was. Zo kon hij veel met papa spelen en kon papa hem naar school brengen en weer ophalen. Thijmen vond het dan ook niet zo leuk dat Julian weer aan het werk moest.

 

Weer een ritme.

Ik vond het natuurlijk heel gezellig dat Julian de afgelopen weken thuis was. We hadden echt even tijd om samen te genieten van ons gezin. Toch ben ik ook wel weer blij dat Julian weer aan het werk is. Er zit weer een ritme in de dagen. Tenminste voor zover je een ritme kunt hebben met een baby. In ieder geval zit er wel wat meer regelmaat in de dagen als Julian aan het werk is en ik thuis ben bij de kinderen. Na vier weken op elkaars lip te hebben gezeten, is het fijn om weer een beetje ieders eigen ding te hebben. Toch kijk ik wel terug op hele mooie, bijzondere en fijne weken met z'n vieren. Het was een periode die we niet snel zullen vergeten!

Reactie schrijven

Commentaren: 0