· 

Tijd voor jezelf nemen

Het leven van een moeder kan soms heel stressvol zijn. Er wordt veel druk gelegd vanaf de buiten wereld om een goede moeder te zijn voor je kinderen en misschien leg je er voor jezelf ook veel druk op. Je wilt geen fouten maken, maar een liefdevolle moeder zijn. Dan zijn er soms momenten waarop je bedenkt of je wel het goede aan het doen bent. Is dit de juiste aanpak voor mijn kind of ben ik nu te streng/lief? Als moeder moet je zelf maar uit zien te vinden hoe het werkt. Er bestaan genoeg boeken met opvoedtips, maar in de praktijk gaat het lang niet volgens het boekje. Het scheelt dat Julian ook zijn inbreng heeft in de opvoeding van Thijmen. Hij heeft soms hele goede ideeën als ik het even niet meer weet.

De druk om een goede moeder te zijn, ligt tegenwoordig heel hoog. Dit merk ik uit artikelen die ik lees en reacties van andere moeders op social media. Vooral het onderwerp kunstvoeding is een groot issue in de wereld van nu. Die enorme druk zorgt voor stress. Als moeder wil je natuurlijk het beste voor je kind, waardoor je jezelf kan gaan vergeten. Het is natuurlijk niet erg om alles te doen voor je kind, maar je moet niet jezelf opslokken in het moederschap. Door tijd voor jezelf te nemen, kun je weer heel veel energie krijgen. Deze energie kun je weer gebruiken voor de verzorging en opvoeding van je kinderen. Ook kun je tijdens een momentje voor jezelf je hoofd leeg maken, waardoor er weer meer ruimte is om na te denken over de opvoeding en kun je misschien makkelijker met dingen omgaan.

 

Het kan soms moeilijk zijn om te bedenken waar jij nou energie uit kunt halen. Wanneer neem je tijd voor jezelf en wanneer heb je voor jouw gevoel tijd voor jezelf genomen? Hieronder vind je negen dingen die je kunt doen om tijd voor jezelf te nemen.

 

Tip 1: een kopje thee.
Je kunt het zo moeilijk maken als je wilt om tijd voor jezelf te vinden, maar het kan ook makkelijk. Maak voor jezelf een kopje thee, pak een lekkere snack erbij en neem even rust voor 10 minuutjes. Terwijl je kind lekker aan het spelen is en misschien ook wel wat lekkers eet, kun jij ook even je rust momentje pakken.

 

Tip 2: film kijken.
Breng je kind naar de opvang of opa en oma. Doe de televisie, laptop of tablet aan en zet een filmpje op, een bak chips erbij en het feestje voor jezelf is compleet. Laat dat huishouden maar een keer voor wat het is.

 

Tip 3: wellness.
Je kunt ook wat groter uitpakken en gewoon naar de wellness gaan. De vraag is natuurlijk wel even of je het geld ervoor hebt, maar anders is het best oké om een keer naar de wellness te gaan. Wij, mama's, mogen ook wel een keer verwend worden.

 

Tip 4: iets leuks kopen.
Ga naar de winkel en koop iets wat je heel leuk vindt. Bijvoorbeeld een boek of een tijdschrift. Je kunt natuurlijk ook voor iets lekkers gaan en jezelf daarmee verwennen.

 

Tip 5: naar een cafeetje.
Ga naar een cafeetje en bestel een lekkere kop koffie of thee. Neem een boek mee en laat je gedachten verdwalen in een andere omgeving. 

 

Tip 6: een douche nemen.
Je kunt ook een douche nemen om jezelf even tijd te gunnen. Even je gedachtes op een rijtje zetten terwijl je man op je kind past.

 

Tip 7: met vriendinnen/familie weg.
Ga er op uit met een vriendin of een familielid. Op die manier kun je ook een gezellig dag hebben zonder kinderen.

 

Tip 8: iets leuks doen.
Doe iets wat je ontzettend leuk vindt om te doen. Het is niet erg om je kinderen naar oppas te brengen terwijl jij een leuke dag hebt. Dat moet soms ook even gebeuren. Vooral om even op te laden. 

 

Tip 9: tijd met je partner.

Je kunt ook energie halen uit het samen zijn met je partner. Daarnaast is het ook heel goed voor je relatie om af en toe er op uit te gaan met z'n tweeën.

Reactie schrijven

Commentaren: 0