· 

Opvoeden #2: 5 lessen die ik heb geleerd tijdens het opvoeden

In het eerste artikel van de serie 'Opvoeden' vertelde ik dat het opvoeden van de kinderen ons redelijk makkelijk af gaat. Ondanks dat de kinderen tot nu toe nog erg makkelijk zijn, heb ik ook zeker een aantal lessen geleerd tijdens het opvoeden. Lessen die ik mee neem in de opvoeding, maar ook lessen die ik mee neem voor mezelf buiten de opvoeding om. Hieronder vertel ik over de vijf lessen die ik tijdens de opvoeding heb geleerd. Er zullen zeker veel meer dingen zijn die ik heb geleerd en waar ik tegen aan ben gelopen, maar dit zijn de vijf lessen die mij op dit moment het meeste zijn bij gebleven.

 

1. Loslaten.

Het afgelopen jaar heb ik geleerd om dingen los te laten. Vooral toen Marieke werd geboren, merkte ik dat ik er niet voor twee kinderen tegelijk kon zijn en moest ik leren loslaten. Loslaten is zeker niet makkelijk. Wanneer een kind huilt, wil je hem of haar gewoon troosten. Toch kan dat niet altijd, bijvoorbeeld wanneer ik Thijmen onder de douche doe en Marieke in haar bedje huilt. Toen ik een maand na de geboorte van Marieke alleen voor de kinderen moest zorgen, zong ik vaak het liedje 'Let it go'. Ik zei steeds tegen mezelf dat ik het los moest laten. Sindsdien zeg ik dit niet meer wanneer ik voor de kinderen moet zorgen, want die topdrukte is er niet meer. Toch zeg ik dit wel regelmatig eens tegen mezelf om mezelf moed in te praten als ik iets spannend vind. 

 

2. Het moedergevoel.

Toen ik voor de eerste keer moeder werd, dacht ik dat het moedergevoel direct aanwezig zou zijn. Dit liet alleen een tijdje op zich wachten. Ik dacht dat het aan mij lag en gaf mijn leeftijd ervan de schuld, maar gedurende de opvoeding van Thijmen kwam ik erachter dat veel meer moeders het moedergevoel niet gelijk hadden. Na een aantal maanden begon ik dat moedergevoel steeds meer te krijgen en pas na anderhalf jaar voelde ik mij echt moeder. 

 

3. Spelen en creativiteit.

Voordat je kind geboren wordt, kun je een idee hebben wat voor een moeder je bent. Ik dacht dat ik een andere moeder zou zijn dan dat ik nu ben. Ik had verwacht dat ik een moeder zou zijn die veel met haar kind op de grond zou spelen, maar dat is niet zo. Natuurlijk speel ik wel met Thijmen en Marieke, maar eerder op een andere manier. Meer in de vorm van spelletjes, liedjes zingen, knutselen, puzzels maken of dansen en niet een uitgebreide duplo constructie in elkaar zetten of met playmobil op de grond spelen. Daar vermaakt Thijmen zich nu zelf wel mee. Soms bouwen we samen een treinspoor of maken we wel een hoge toren van duplo, maar een uur lang op de grond zitten, vind ik niks. Het is helemaal niet erg dat ik dat niet veel met hem doe, want ik vul de tijd die we samen doorbrengen gewoon op een andere leuke manier in.

 

4. Boos zijn.

Van te voren zag ik mezelf wel als een moeder met duidelijke regels en die zijn er ook zeker. Wanneer Thijmen zich niet aan de regels houdt, kan ik weleens boos worden. Ondanks dat ik weleens heel erg boos op Thijmen kan worden, bijvoorbeeld als hij zijn eten niet op eet voor de zoveelste keer, voel ik me altijd wel schuldig om het feit dat ik boos tegen hem doe en ga schreeuwen. Gelukkig gebeurt dat niet heel vaak en sta ik soms versteld van mezelf hoe rustig en kalm ik iets zeg. De les die ik namelijk gedurende de opvoeding heb geleerd, is dat schreeuwen en heel boos worden geen zin heeft. Het werkt juist alleen maar tegen. Wanneer ik iets rustig en kalm zeg, maar wel op een dwingende manier zodat Thijmen weet dat ik het echt meen, dan luistert hij veel beter. Als ik boos wordt, wordt Thijmen ook boos of gaat hij huilen en alleen maar tegenwerken.

 

5. Fruit- en groentepotjes.

Toen Thijmen klein was, gaf ik alleen maar potjes. Hij wou eigenlijk geen eten dat ik zelf maakte. Bij een tweede wist ik dat ik dit anders ging aanpakken. Toen Marieke haar eerste hapje mocht, gaven we geen potje, maar maakten we zelf een fruitpapje. Marieke heeft wel wat potjes gehad, maar ik liet haar eerst wennen aan zelf gemaakte fruit- en groentehapjes. Uiteindelijk at ze met acht maanden al volledig met de pot mee en is er niets dat zij niet lust.

 

Er zullen vast nog meer lessen zijn die ik heb geleerd, maar die ik weer ben vergeten. Ik weet ook zeker dat ik nog tegen ontzettend veel dingen aan ga lopen en heel veel lessen ga leren. Ik kijk er naar uit om de fases, die de kinderen door gaan maken, te ervaren en te ontdekken hoe Julian en ik daar op gaan reageren. In ieder geval neem ik de lessen die ik de afgelopen vier jaar heb geleerd mee voor de komende jaren!


Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen!😊 

Zijn er lessen die jullie hebben geleerd gedurende de opvoeding van jullie kinderen? 

Reactie schrijven

Commentaren: 0