· 

Opvoeden #1: factoren die het opvoeden bij ons makkelijk maken

Opvoeden is een hele opgave. Er zijn periodes waarbij het heel makkelijk gaat, maar er zijn ook zeker tijden waarin je niet meer weet wat je moet doen. Mij gaat het opvoeden nog redelijk goed af. Sommige dingen heb ik totaal geen invloed op als moeder en in sommige situaties kan ik juist heel veel invloed uitoefenen op mijn kinderen. Dat het opvoeden bij mij heel makkelijk gaat, heeft een aantal factoren, namelijk leeftijd, rust, makkelijke kinderen en regels. 

 

Leeftijd.

Beide kinderen zijn nog erg jong. Waarbij Thijmen nu heel goed weet wat ik zeg en bedoel, heeft Marieke daar nog totaal geen idee van. Ik probeer haar al wel te corrigeren, zodat ze vanaf jongs af aan mee krijgt dat sommige dingen niet mogen. Ze snapt het alleen nog niet, maar dat zal niet lang meer duren. Thijmen snapt dus al wel wat ik bedoel als ik 'nee' zeg, maar reageert daar heel verschillend op. Hij krijgt nu een leeftijd waarin hij tegen mij in begint te gaan. Hij krijgt een grote mond en zoekt de grenzen duidelijk op. Ik ben benieuwd hoe het gaat zijn als beide kinderen ouder zijn. Zal het opvoeden moeilijker zijn als ze naar de basisschool gaan of juist makkelijker omdat ze daar ook duidelijke regels hebben en steeds meer snappen wat er van ze verwacht worden, zowel thuis als op school?

 

Rust.

Julian en ik zijn allebei heel erg rustig en dit zie ik ook bij Thijmen terug. Thijmen is een rustig mannetje en ik denk dat wij die rust aan hem hebben doorgegeven. Ik probeer zo relaxed mogelijk te zijn en dingen rustig op te lossen. Hierdoor blijft Thijmen ook rustig. Daarnaast gaat Thijmen ook altijd rond 7 uur op bed, zodat hij voldoende rust krijgt. Wanneer Thijmen een slechte nacht heeft gehad, merk je dit meteen. Rust is een belangrijk onderdeel van onze opvoeding.

 

Makkelijke kinderen.

Tot nu toe zijn Thijmen en Marieke heel erg makkelijk. Thijmen is een heel lief en rustig jongetje, kan zichzelf heel goed vermaken en heeft geen erge driftbuien. Natuurlijk heeft hij ook weleens een eigen wil en moet dat gewoon gebeuren, maar ik denk dat hij de fase van de driftbuien al voorbij is. Bij Marieke is het moeilijk om te zeggen of zij makkelijk is qua karakter of makkelijk is als baby. Zij begint nu steeds meer haar eigen karaktertje te ontwikkelen en zal de komende tijd steeds meer van zichzelf laten zien, hoe zij is als persoon.

 

Regels.

Regels zijn regels, maar regels zijn er ook om te breken. Deze twee uitspraken gelden bij ons thuis allebei. De ene keer blijven we consequent, de andere keer geven we toe aan de smekende gezichtjes. Wij hebben wel een aantal regels in huis, zodat Thijmen weet wat er van hem wordt verwacht en wij niet steeds een discussie met hem aan hoeven te gaan.

 

Opvoeden. Er valt nog zoveel meer over te vertellen. Daarom ga ik elke maand een stukje schrijven over opvoeden, want na 3,5 jaar kan ik wel zeggen dat ik heel wat lessen hierin heb geleerd. Ik neem jullie de komende tijd mee in de opvoeding die Julian en ik hanteren en zal binnenkort wat tips over opvoeden met jullie delen!

Reactie schrijven

Commentaren: 0