· 

Nesteldrang tijdens de zwangerschap

Ken je dat gevoel dat je alles perfect schoon en opgeruimd wil hebben voordat de baby komt? Dat alle babykleren al zolang klaar liggen in de kast dat er bijna een laag stof vanaf geveegd kan worden? Ken je van die nachten dat je uren wakker ligt, omdat je de hele babykamer aan het inrichten bent? En dat je een hele planning in je hoofd zit te maken wanneer je alles schoon gaat maken, terwijl je die planning de volgende ochtend door de zwangerschapsdementie alweer vergeten bent? Je bent in ieder geval niet de enige!

 

Veel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap te maken met nesteldrang. Nesteldrang is eigenlijk niets minder dan alles opgeruimd en schoon willen hebben voordat de baby komt. Je maakt eigenlijk je 'nest' klaar voor de baby alleen kunnen zwangere vrouwen met nesteldrang daarin een tikkeltje overdrijven. Ook kan nesteldrang voorkomen op het gebied van spullen kopen. De hele babyuitzet moet ineens tot in detail worden gekocht. Van ledikantje tot neusreiniger. Er mag geen puntje op het lijstje 'babyuitzet' meer overblijven. Nesteldrang kan al vroeg in de zwangerschap voorkomen, maar ook pas in de laatste weken.

 

Mijn ervaring met nesteldrang.

Ikzelf heb ook behoorlijk last van nesteldrang. Ik weet nog dat ik bij Thijmen de laatste weken van mijn zwangerschap alle spullen ging uitzoeken en klaarzetten voor zijn komst. Deze keer begon de nesteldrang al rond de 20 weken en ben ik continu bezig met hoe ik mezelf, het huis en de spullen zo goed mogelijk kan voorbereiden voor de baby. Ik wil alles deze keer perfect hebben, doordat Thijmen niet echt in een ideale situatie is geboren. Perfectionisme speelt bij mij echt een grote rol, terwijl ik uit ervaring met Thijmen wel weet dat het altijd anders loopt dan je had gepland. Ik probeer het ideale plaatje los te laten, maar dat is lastig. De weken gaan zo snel voorbij, waardoor ik het gevoel krijg dat ik niet veel tijd meer heb om alles klaar te zetten. Dat is natuurlijk onzin, maar hierdoor krijg ik wel meer last van nesteldrang. Uiteindelijk ben ik straks denk ik blij dat ik alles zo goed mogelijk heb voorbereid en dat de baby in een schoon en opgeruimd huis geboren kan worden. 

 

Een tip bij nesteldrang.

Het kan best vermoeiend zijn om als hoogzwangere vrouw nesteldrang te hebben. Met die dikke buik en extra kilo's het hele huis nog eens door om alles schoon te maken, kost nogal een energie. Geestelijk voel je je als zwangere vrouw toch voldaan als het hele huis weer schoon is, terwijl je lichaam het misschien iets te veel gevraagd vindt. Zoek daarom een middenweg waarbij je een voldaan gevoel hebt en lichamelijk niet uitgeput raakt. Maak bijvoorbeeld een planning waarin je de schoonmaakklusjes verdeeld over de dagen of weken. Op die manier zorg je voor voldoende rust in je hoofd en voor je lichaam. 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0