· 

Hoe redden wij ons als jonge ouders?

Julian en ik waren erg jong toen we in verwachting waren van ons eerste kindje. We waren er nog helemaal niet klaar voor om ouders te worden. We hadden allebei nog geen opleiding afgerond en ook hadden we geen vast inkomen. We werkten allebei wel, maar dat was een bijbaantje voor op de zaterdag wanneer we geen school hadden.

Wanneer we er achter kwamen dat ik zwanger was, moesten we van alles regelen. Verschillende vragen kwamen naar boven: Waar gaan we wonen? Hoe gaan we onze opleidingen af maken? Wie past er op als we naar school zijn? Hoe kunnen we voor een kind zorgen als we geen inkomen hebben? Wanneer gaat wie werken? We zijn een paar keer met onze ouders om de tafel geweest over hoe we dit gingen oplossen. Ook onze ouders hebben nog met elkaar gepraat wat de beste keuzes waren. Al snel wisten we wat onze ideeën waren en hoe we dat gingen aanpakken.

 

Waar gaan we wonen?

Mijn vader kwam met het idee om zijn garage om te bouwen tot een woonkamertje en een slaapkamertje. Ik vond het gelijk een goed plan! En zo gebeurde het ook. Eerst bouwde mijn vader een schuur voor al zijn spullen die in de garage stonden en daarna bouwde hij de garage om tot een plek voor Julian, de baby en mij. De bedoeling van die plek was dat we een plekje hadden met z'n drietjes waar we konden slapen en dat we ons konden terug trekken van mijn ouders. Al snel nadat Thijmen was geboren, ging het niet goed. Er ontstonden spanningen met mijn ouders. Ik wou een gezin zijn met Julian en Thijmen, maar dat kon niet zolang wij bij mijn ouders in woonden. We hadden geen geld om een huis te kopen en voor een huurhuis sta je meestal wel een tijdje op de wachtlijst. Acht maanden na de geboorte van Thijmen zat er een brief in de brievenbus van de woningstichting. Er werd ons een huis aangeboden in een klein dorpje en als we dat huis wouden dan konden we dat aangeven en dan hadden we dat huis. Super blij waren we met dat nieuws! Eindelijk konden we een eigen gezin zijn. Twee maanden later hadden we een eigen huis met een grote tuin. Toen begon ik te beseffen hoe makkelijk het is om bij je ouders te wonen. Het huishouden kost best veel tijd en energie en na een lange dag moet er ook nog eten gekookt worden. Ik vond het best pittig om op mezelf te gaan wonen, maar de situatie tussen mij en mijn ouders is nu een stuk beter!

 

Hoe redden wij ons financieel?

Financieel redden we ons nu ook. Net voordat Thijmen was geboren, heeft Julian zijn diploma gehaald en is toen fulltime aan het werk gegaan. Hij werkt nu 5 dagen in de week en is sinds kort begonnen aan een opleiding.

Na mijn zwangerschapsverlof ben ik weer naar school gegaan. Het voordeel was dat mijn verlof het grootste gedeelte in de zomervakantie was. Na de zomervakantie ging ik weer naar school en begon ik aan een nieuw jaar. Ik mocht nog maar net over naar het tweede jaar. Na een maand ben ik met deze opleiding gestopt, omdat het niet de opleiding was die bij mij paste. Ook speelde het natuurlijk mee dat ik de opvoeding van Thijmen voor het grootste gedeelte moest over laten aan anderen en dat vond ik heel moeilijk. Toen heb ik besloten om met de opleiding (Medewerker Maatschappelijke Zorg) die ik deed te stoppen en aan een nieuwe opleiding te beginnen. Sowieso wou ik een diploma halen. Een maand nadat ik ben gestopt, werd ik 18 en kon ik een thuisstudie gaan volgen. Op dit moment doe ik de thuisstudie 'Mediavormgeving' en ik vind dit een hele leuke opleiding. Ik heb er zeker geen spijt van dat ik school heb opgegeven voor de opvoeding van Thijmen en voor een leuke opleiding. Het is misschien niet de makkelijkste weg naar het behalen van een diploma, maar alle mooie momenten die ik met Thijmen heb beleefd, zijn een stuk kostbaarder dan een sociaal leven op school.

Reactie schrijven

Commentaren: 0