· 

Het consultatiebureau

Voor sommige mensen kan het consultatiebureau een handig hulpmiddel zijn. Alle vragen die je hebt over de opvoeding en verzorging van je kind, kun je bij hun stellen. Ook is het fijn om te weten of je zoon of dochter op goed gewicht zit of een goede lengte heeft. Je kind wordt met het gemiddelde vergeleken. Soms zit je kind boven en soms zit je kind onder de lijn.

 

Mijn ervaringen

Zelf heb ik niet hele goede herinneringen aan het consultatiebureau. Ik werd er heel erg op aangekeken dat ik jong moeder was. Mijn allereerste bezoek was toen Thijmen 4 weken oud was. Julian en ik zette letterlijk 1 stap in de kamer van de arts en het eerste wat we te horen kregen, was dat we jong waren. Ze begon daarna helemaal te praten over het kind dat voor ons aan de beurt was (Hoe geweldig lief dat kindje was) en besloot daarna om ons maar eens een hand te geven. Toen bleek dat Thijmen te licht was en ik denk dat ze het verband trok met dat we zo jong waren. Ze vertelde ons dat hoe jonger je bent, hoe slechtere band je met je kind hebt. Ook aaide ze mij over mijn rug en zei met een zielig stemmetje dat ik nog zo jong ben. Geen goede ervaring dus. Ze viel in voor een arts die ziek was dus ik hoopte dat ik haar niet weer zou tegenkomen op het consultatiebureau, maar helaas was dat niet zo. Een jaar later was ik verhuist en kwam ik weer op het consultatiebureau en riep ze dat Thijmen mee mocht komen. Ik had nog niet eens haar de hand geschud of ze maakte alweer een opmerking: ''Thijmen is bijna groter dan zijn moeder''. Toen was ik er al gelijk weer klaar mee. In dat gesprek heb ik nog 3 keer gehoord dat ik jong was en ook moest ik om die reden eerder weer terug komen dan normaal. Zonder afspraak te maken ben ik weg gegaan. Toen kreeg ik via de post een datum wanneer ik moest terug komen. Die heb ik afgezegd en gezegd dat ik voorlopig geen afspraak meer hoef. Toen hebben ze naar Julian gebeld en gevraagd waarom wij steeds afzeggen. Julian heeft vervolgens alles uitgelegd. Daarna ben ik nog gebeld en hebben ze mij heel vriendelijk geholpen en vroegen ze of ik nog een gesprek wou met die arts, maar vond ik het niet nodig aangezien ik haar toch maar 1x in het jaar zie.

 

Alles is vrijwillig

Ik heb dus best wel slechte ervaringen met het consultatiebureau. Toch kan het consultatiebureau wel heel erg handig zijn. Ze geven bijvoorbeeld veel tips over de verzorging en opvoeding van je kind. Ook is het wel heel fijn om te weten of je kind een beetje goed groeit. Daarnaast krijgen kinderen natuurlijk bij het consultatiebureau vaccinaties. Wat ik heel fijn vind, is dat alles vrijwillig is. Als je niet naar het consultatiebureau wilt dan hoeft dat niet en als je niet achter de vaccinaties staat dan hoeft dat ook niet. Je bent nergens toe verplicht, maar ze zijn er wel om te helpen. Sommige mensen van het consultatiebureau zijn heel aardig. Die zijn oprecht geïnteresseerd in hoe het met je kind gaat, maar ook met jezelf. Ik ervaarde twee kanten van het bureau. Het ging van het ene naar het andere uiterste. Van mij beledigen tot naar mij luisteren en kijken of ik gelukkig was. Want de vrouw aan de telefoon zei: 'Als je zelf niet gelukkig bent, dan is je kind dat ook niet'. En daar houd ik mij maar aan vast. 

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Christa (dinsdag, 06 maart 2018 20:04)

    Dat is zeker een nare ervaring Maureen! Wat onwijs vervelend! Hopelijk gaat dit veranderen wanneer ze zien dat jullie het samen hartstikke goed doen.

  • #2

    Maud - Maudgeniet.nl (dinsdag, 06 maart 2018 20:20)

    He bah, wat vervelend en oneerlijk! Dikke knuffel