· 

Fit worden na de bevalling

Na de bevalling van Thijmen duurde het anderhalf jaar voordat ik er weer helemaal boven op was. Lichamelijk was de bevalling heel zwaar voor mij. Ik hield er bloedarmoede aan over. Daarna kreeg ik de ziekte van Pfeiffer. Mijn weerstand was zo ontzettend laag dat ik continu ziek was. Tijdens de zwangerschap van Marieke was ik heel erg bij dat het na de bevalling precies zo ging als na de bevalling van Thijmen. Het ging uiteindelijk helemaal anders. Mijn ijzer was goed en ik had heel veel energie. Doordat ik me lichamelijk zo goed voelde, kon ik ook echt genieten van Marieke. Ik kon zelfs zien dat Thijmen een week na de geboorte van zijn zusje ging trakteren op de peuterspeelzaal.

 

Beweging met twee kinderen.

Ik ben niet iemand die veel sport. Tijdens beide zwangerschappen heb ik niet gesport en na de zwangerschappen ook niet. Toch had ik veel energie tijdens en na de zwangerschap van Marieke. Dat moest natuurlijk ook wel met Thijmen. Hij zorgde ervoor dat ik in beweging bleef. Uiteindelijk was ik, toen Marieke was geboren, ook veel in beweging met twee kinderen. Samen zorgen ze er wel voor dat ik genoeg te doen heb. Een aantal keren de trap op en af om de kinderen te verschonen, een wandeling naar de speeltuin, het huishouden en de spelletjes met Thijmen, zoals tikkertje, zorgen er voor dat ik in beweging blijf. 

 

Geluk hebben.

Goed eten en blijven bewegen kunnen helpen om je wat fitter te voelen na de bevalling, maar eigenlijk moet je vooral geluk hebben met hoe je lichaam reageert op de bevalling. Je hebt totaal geen zekerheid op een goed herstel. Dat blijkt wel uit mijn twee verschillende kraamtijden. Bij Thijmen duurde het wel anderhalf jaar voordat ik me lichamelijk weer wat sterker voelde. Bij Marieke voelde ik mij een week na de bevalling alweer zo goed dat ik mij bijna niet kon voorstellen dat ik net was bevallen.

 

Tips om je fit te voelen.

In ieder geval speelt geluk dus een hele grote rol bij het fit voelen na de bevalling. Goed eten en voldoende bewegen, kunnen hierin een hulpmiddel zijn om je sneller fit te voelen. Een ritme kan ook een rol spelen. Een ritme zorgt namelijk voor mentale rust. En wanneer jij mentaal alles op een rijtje hebt, ervaar je meestal lichamelijk ook minder klachten. Houdt natuurlijk wel rekening met de eerste zes weken waarin je nog niet alles mag doen. Voldoende rust is ook heel belangrijk!

Reactie schrijven

Commentaren: 0