· 

Doorkomende tandjes

Door de babyfoon hoor ik het gehoest van mijn kleine meisje. Terwijl ze ligt te slapen, blijft het hoesten maar doorgaan. Arme meid... Verkouden, hoesterig en huilerig. Zo zou ik haar voor vandaag omschrijven. Eigenlijk is ze al een week niet helemaal fit. Ik twijfelde of het kwam doordat veel mensen er last van hebben of doordat ze misschien wel tandjes zou gaan krijgen. Ze is nu zeven maanden oud en dus de leeftijd waarin de meeste baby's hun eerste tandjes krijgen. Vandaag voelde ik dan ook een puntje in haar bovenkaak. Haar eerste tandje komt dus echt door! 

Klachten bij doorkomende tandjes.

Toen Marieke ongeveer zes weken oud was, dachten wij dat ze al een tandje kreeg. We zagen namelijk een wit puntje in haar onderkaak en zelfs de arts en verpleegkundige van het consultatiebureau dachten dat het een tandje was. Naast het witte puntje had ze ook veel spuitluiers, was ze huilerig en was ze ontzettend veel aan het kwijlen. Typische klachten die voorkomen bij doorkomende tandjes. Na een paar maanden was dat witte puntje weg. We hebben geen idee wat het was.

 

Elk kind reageert natuurlijk weer anders op doorkomende tandjes. Dit zijn in ieder geval de meest voorkomende klachten:

1. Kwijlen

2. Spuitluiers

3. Huilerig

4. Koorts

5. Oorpijn

6. Overal op kauwen

7. Luier uitslag

8. Slecht drinken

 

Wat kun je er tegen doen?

Elk kind krijgt te maken met doorkomende tandjes en elk kind reageert daar weer anders op. Thijmen had bij sommige tanden helemaal geen last, terwijl hij bij andere tanden juist weer ziek was. Doorkomende tanden is een fase waar elke kind, maar ook elke ouder doorheen moet. Het is niet gek dat veel ouders op zien tegen deze periode. Door de klachten kunnen kinderen weer slecht slapen, waardoor ze hun ouders weer onrustige nachten bezorgen. In ieder geval heb ik een aantal tips voor jullie wat je kunt doen als jouw kind een tandje krijgt:

1. Een koude bijtring. Dit verlicht de pijn.

2. Bij de drogist zijn er middeltjes voor doorkomende tandjes te koop, zoals tandgel. Dit werkt pijnstillend.

3. Is je kind heel erg huilerig? Geef hem of haar een zetpil voor een betere nachtrust.

 

Geef het tijd!

Vaak wordt het eerste tandje gezien als een mijlpaal. Doorkomende tanden is een vervelende fase. Mijn advies is om het de tijd te geven. Laat je kind lekker alles onder kwijlen en poepen. Laat je kind zijn frustratie uiten. Het is natuurlijk niet leuk om pijn te hebben en de enige manier hoe een baby dat kan uiten is door te huilen, te gillen en te schreeuwen. Op zulke momenten is het beste plekje in de armen van papa of mama. Neem hier dan ook de tijd voor als je daar de mogelijkheid voor hebt. Knuffelen en troosten is misschien wel het beste medicijn!

Reactie schrijven

Commentaren: 0