· 

De voor- en nadelen van huismoeder zijn

Ik merk dat de meningen heel erg verdeeld zijn over huismoeders. De ene vindt het juist fantastisch dat een moeder altijd thuis is voor haar kinderen, terwijl een ander het juist beter vindt als die moeder gaat werken. In mijn omgeving merk ik het wel een beetje, maar ik lees hier vooral veel over op social media. Er worden opmerkingen gemaakt als ''Wanneer ga je weer aan het werk?'' of ''Moet je niet eens wat meer thuis zijn voor de kinderen?''. Of terwijl: het is nooit goed wat je doet. Het belangrijkste is om te kiezen voor jezelf en te doen waar jij je goed bij voelt. Je hoeft jezelf niet op te laten slokken door het moederschap en elke dag thuis te zitten terwijl je dat helemaal niet fijn vindt. Daarnaast hoef je ook niet persé te gaan werken, omdat anderen vinden dat je anders niks doet. Zolang je het financieel redt en je liever bij de kinderen thuis bent, waarom zou je dan gaan werken?

 

Mijn eigen ervaring.

Sinds een paar weken ben ik begonnen met stage lopen. Drie dagen in de week ben ik in de stad Groningen op mijn stageplek te vinden. Ik moet zeggen dat ik het echt heerlijk vind om even van huis te zijn. Ik vind het fijn om een paar dagen de kinderen niet om me heen te hebben, niet de moederrol op me hoef te nemen en mij kan focussen op wat ik zelf echt leuk vind om te doen. Natuurlijk vind ik het ook leuk om samen te zijn met de kinderen en is het moment van thuiskomst het mooiste moment van de dag, maar toch is het werk dat ik op stage doe een ander niveau dan de dingen die ik doe met de kinderen. De afwisseling van huismoeder en werkende moeder zijn vind ik fijn!

 

De voordelen.

Huismoeder zijn heeft zeker voordelen. Wat ik als een voordeel zie, kan een ander natuurlijk weer als een nadeel zien. In ieder geval zet ik ze hieronder voor jullie op een rijtje.

 

1. Doen wat je zelf wilt.

Televisie kijken, buiten spelen met de kinderen, huishouden doen, eten, spelletje doen. Je kunt helemaal zelf bepalen hoe je dag eruit ziet. Tenminste, dat ligt er natuurlijk wel een beetje aan hoe oud de kinderen zijn. Sommige kinderen moeten ook gewoon naar school. 

 

2. Meer tijd voor het huishouden.

Doordat je alle dagen thuis bent, heb je meer tijd voor het huishouden. Maar wanneer je wel aan het werk bent en er is niemand thuis, dan wordt het huis ook minder snel vies.

 

3. Veel tijd voor afspraken.

Je kunt je hele agenda vol plannen met afspraken. Je hoeft nooit rekening te houden met een werkdag. Hierdoor hoef je minder snel een afspraak af te zeggen en heb je meer tijd voor familie en vrienden.

 

4. Veel tijd voor de kinderen. 

Doordat je alle dagen thuis bent, ben je veel bij de kinderen. Het huishouden moet dan wel gedaan worden, maar verder heb je tijd om door te brengen met de kinderen. Wanneer ze bijvoorbeeld uit school komen, ben jij als moeder thuis en kun je met ze spelen.

 

De nadelen.

Elke dag thuis zijn bij de kinderen, is niet altijd leuk. Toen ik huismoeder was, heb ik ook zeker nadelen ervaren. Deze zal ik dan ook met jullie delen.

 

1. Weinig contact met de buitenwereld.

Toen Thijmen een jaar oud was, heb ik een half jaar thuis gezeten. Ik was dan wel bezig met een studie, maar ik werd heel ongelukkig van het thuis zitten. Ik had maar weinig contact met andere mensen en met Thijmen kon ik ook nog niet echt een gesprek voeren. Behalve een paar woordjes, zei hij verder nog niks. De dagen duurden lang en ik was blij wanneer Julian weer thuis was. Het afgelopen anderhalf jaar was ik ook huismoeder. In die periode vond ik het eigenlijk wel lekker. Thijmen ging twee ochtenden naar de peuterspeelzaal, waardoor mijn wereldje iets groter werd. Ook kon hij al iets beter praten en kon ik rustig aan doen tijdens de zwangerschap van Marieke. Uiteindelijk merk ik nu wel dat ik meer contact heb met anderen dan toen ik thuis zat.

 

2. Elke dag is hetzelfde.

Dezelfde omgeving, dezelfde mensen en dezelfde routine. Bijna elke dag is hetzelfde. Er zitten ook dagen tussen waarbij de dag iets anders loopt, maar ik merkte dat op een gegeven moment elke dag hetzelfde was. Elke dag maar weer de moederrol op je nemen en je focussen op de kinderen. Dat is niet iets wat ik jarenlang zou willen doen.

 

3. Geen geld verdienen.

Terwijl huismoeder zijn eigenlijk hard werken is, verdien je er geen geld mee. Dat is zeker een nadeel, want geld is bepalend voor de mogelijkheden in je leven. Wanneer je meer geld hebt, kun je ook leuke dingen doen met de kinderen. 

 

4. Het gevoel altijd iets te moeten doen.

Ik nam bijna nooit een momentje om tot mezelf te komen. Ik was altijd bezig met het huishouden en de verzorging van Thijmen. Toen Marieke werd geboren, nam ik tussen de middag wel even pauze. Dan zette ik Thijmen voor de televisie en sliep Marieke in haar bedje. Ik voelde als huismoeder een enorme druk om van alles te moeten doen. Het huis moest schoon en opgeruimd zijn, de kinderen moesten een leuke dag hebben gehad en dan moest ik ook nog een strenge, goede en leuke moeder zijn, zodat de kinderen wel goed opgevoed werden. Het meeste kwam allemaal op mijn schouders terecht en ik wou Julian daarin niet teleurstellen, omdat hij elke dag al zo hard werkte. Toch houd je een huis niet opgeruimd met kinderen. Ze zorgen ervoor dat je altijd wel iets te doen hebt!

 

Genoeg voor- en nadelen dus! Ik ben blij dat ik al zoveel thuis ben geweest voor de kinderen. Ik vind het fijn dat ik Thijmen een jaar lang zelf naar de peuterspeelzaal kon brengen en weer ophalen. Het is prima wanneer jij als moeder dit niet hebt gedaan en vijf dagen bent gaan werken. Jouw voorkeur gaat misschien uit naar geld verdienen, zodat je bijvoorbeeld vaker met de kinderen op vakantie kunt. Misschien heb je juist als moeder zijnde nooit geld verdient, maar vond je het belangrijk om elke dag de kinderen van school te halen. Welke keuze jij ook maakt of hebt gemaakt, je doet het goed!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0