· 

De voor- en nadelen van een thuisstudie

Tegenwoordig is het goed om een opleiding af te ronden. Vaak gaat het bij bedrijven niet meer om de ervaring die je hebt, maar om de opleiding die je hebt afgerond. Toen ik wist dat ik zwanger was van Thijmen, wou ik doorgaan met school. Ik wist dat ik een opleiding moest afronden. Eerst ging ik door met de opleiding die ik toendertijd deed. Uiteindelijk toen Thijmen twee maanden oud was, kwam ik erachter dat die opleiding niet bij mij paste. Ook vond ik het lastig om 5 dagen weg te zijn van huis en de opvoeding over te laten aan anderen. Die twee redenen deden mij besluiten om voor een andere opleiding te kiezen die ik thuis kon volgen. Ik moet zeggen dat ik een thuisstudie flink heb onderschat. Een thuisstudie heeft zo zijn voordelen, maar heeft ook zeker nadelen. In dit artikel zal ik de voor- en nadelen voor jullie op een rijtje zetten.

De voordelen.
1. Je bent veel thuis. Doordat je veel thuis bent, kun je de studie goed combineren met werk, huishouding of de opvoeding van een kind. Maar zorg wel voor een goede planning!

2. Alles op je eigen tempo. Je kunt kiezen voor een thuisstudie waarin je alles op je eigen tempo kunt doen. Je hebt geen deadline die je moet halen. Aan de ene kant kan een deadline juist wel een stok achter de deur zijn om met je studie bezig te gaan. Toch is een thuisstudie op eigen tempo wel handig als je even geen motivatie hebt of bijvoorbeeld je kind ziek is.

3. Het laat doorzettingsvermogen zien. Ik denk dat het een voordeel is als je wilt solliciteren voor stage of een baan dat je een thuisstudie hebt gevolgd. Je bent namelijk veel serieuzer bezig met de theorie dan op school en het laat ook zien dat je echt doorzettingsvermogen hebt gehad om de kennis te hebben die je aan het einde van je studie hebt.

4. Buiten studeren kan. Op een zonnige dag kun je heerlijk buiten studeren en dat zie ik zeker als een voordeel. Je hoeft niet een hele dag binnen in een benauwd lokaaltje te zitten, terwijl het buiten super mooi weer is. 

5. Je kunt alles op je eigen manier doen. Wil je deze week 2 opdrachten afronden? Dat kan. Wil je volgende week op vakantie? Dan kan dat ook. Je kunt alles inplannen zoals je het zelf wilt. Je hoeft geen rekening te houden met de vakantiedagen van school of de uren die je op school aanwezig moet zijn. 


De nadelen.
1. Er is veel afleiding. Doordat je alles thuis moet doen, heb je veel dingen om je heen die je kunnen afleiden. Bijvoorbeeld je mobiel, je kind, het huishouden en de televisie.

2. Je moet continu alles plannen. Een thuisstudie is plannen, plannen en nog eens plannen. Als je niet de dingen goed inplant,  raak je mogelijk het overzicht kwijt.

3. Je moet alles zelf doen. Bij een thuisstudie kun je online vragen stellen, maar dat is lang niet zo makkelijk als een docent die je face to face kunt vragen om hulp. Daarnaast kan het een paar dagen duren voordat je antwoord hebt op je vraag en dan maar hopen dat het een antwoord is waar je iets mee kunt. In principe moet je bijna alles zelf voor elkaar zien te krijgen. 

4. Het kan zorgen voor stress. Als je bekijkt wat je allemaal moet doen, kan dat voor best veel stress zorgen. Vooral als je achter loopt op de planning die je hebt gemaakt.

5. Het is minder gezellig. Waar je op school klasgenoten, vrienden of vriendinnen hebt om mee te kletsen, zit je bij een thuisstudie altijd alleen thuis. 

6. Het vereist doorzettingsvermogen en motivatie. Zonder deze twee aspecten kom je er niet. Soms is het heel lastig om de motivatie erin te houden, maar toch is dat nodig om tot het einde te komen van de studie.

Zoals je kunt zien, kan ik meer nadelen dan voordelen bedenken bij het volgen van een thuisstudie. Toch ervaart iedereen een thuisstudie weer anders. Voor mij werkt het volgen van een thuisstudie heel goed en ik heb zeker geen spijt dat ik heb gekozen voor een thuisstudie. Natuurlijk heb ik wel momenten gehad dat ik baalde dat ik thuis zat met theorie dat ik totaal niet snapte, maar het grootste voordeel is dat ik Thijmen zelf heb kunnen opvoeden op de manier dat ik het beste vond. Ik ben veel dagen heel dichtbij hem geweest, waardoor ik hem echt zag ontwikkelen en veel tijd met hem kon doorbrengen. Dat is voor mij het allerbelangrijkste! 

Reactie schrijven

Commentaren: 0