· 

De vergelijking tussen mijn zwangerschappen

Op dit moment zit ik in de laatste tien weken van mijn zwangerschap. Aangezien ik al eerder een zwangerschap heb voldragen, kan ik wel een duidelijke vergelijking maken tussen de twee zwangerschappen. Ik moet zeggen dat ze veel op elkaar lijken, maar doordat de zwangerschappen in verschillende situaties plaatsvinden, zijn ze toch ook wel weer heel verschillend. In dit artikel zet ik de gelijkenissen en verschillen tussen de twee zwangerschappen op een rijtje. 

 

Gelijkenissen:

1. Veel zin in eten: Ik kan er niet omheen, maar ik heb de hele dag door zin in eten. Bij de zwangerschap van Thijmen had ik dit ook. Het enige verschil zit hem in het gezond en ongezond eten. Bij Thijmen at ik een stuk gezonder dan nu, omdat ik daar toen meer behoefte aan had. Ik moet zeggen dat ik nu ook redelijk gezond eet, maar net iets minder dan de eerste zwangerschap. Bij de zwangerschap van Thijmen lette ik er ook heel erg op dat ik niet te veel ongezonde dingen at. Nu zorg ik ervoor dat ik genoeg gezonde voeding binnen krijg en voor de rest eet ik waar ik zin aan heb. 

 

2. Niet veel last van kwaaltjes: Natuurlijk heb ik bij beide zwangerschappen wel last gehad van kwaaltjes, maar ik mag er echt niet over klagen! Zowel bij Thijmen als bij deze zwangerschap heb ik nauwelijks last gehad van bijvoorbeeld misselijkheid en brandend maagzuur.

 

3. Lage bloeddruk: Bij beide zwangerschappen heb ik last van een lage bloeddruk. Bij Thijmen had ik er alleen last van aan het begin van de zwangerschap en bij deze zwangerschap heb ik er in het laatste trimester heel veel last van. 

 

4. Extra echo's: Doordat ik ondergewicht heb, krijg ik extra echo's om te kijken of de baby goed groeit. Dit had ik bij beide zwangerschappen en ik moet zeggen dat een extra echo geen straf is. Thijmen was een kleine baby, maar niet te klein. Ook deze keer is elke controle bij de verloskundige goed qua groei, maar willen ze voor de zekerheid wel een extra echo inplannen. Ik maak me over de groei van de baby geen zorgen, aangezien ik ervoor zorg dat ik genoeg eet op een dag.

 

 

Verschillen:

1. Ongezonder eten: zoals ik al aangaf, eet ik deze zwangerschap een stuk ongezonder. Ik heb vooral heel veel behoefte aan koekjes en dat is nou niet echt gezond te noemen. Het is niet zo dat ik de hele dag door koekjes eet hoor! Een bak fruit gaat er ook prima in. Bij de eerste zwangerschap zorgde ik er voor dat ik zo min mogelijk ongezond eten at. Bij deze zwangerschap zorg ik ervoor dat ik in ieder geval genoeg gezond eten binnen krijg.

 

2. Mijn stemming: Bij de zwangerschap van Thijmen was ik heel chagrijnig. Dit kwam door hormonen, maar ik denk ook een groot deel door de situatie. Een zwangerschap op je zeventiende is natuurlijk niet gepland en dat brengt dan ook de nodige stress met zich mee. Deze zwangerschap ben ik een stuk vrolijker en positiever gelukkig!

 

3. De situatie: Zoals ik hierboven als zei, was de zwangerschap van Thijmen ongepland. Deze zwangerschap is wel gepland en iedereen is nu ook blij voor ons. Ze kijken er allemaal naar uit om de baby in mijn buik te verwelkomen in de familie. Bij Thijmen keken ze ook uit naar zijn komst, maar dat had wel even tijd nodig. 

 

4. De ervaring: de ervaring bij de twee zwangerschappen is totaal anders. De eerste zwangerschap was ik bewust van elk moment die ik mee maakte en dat is bij deze zwangerschap niet zo. Ik ben nu wel bezig met de zwangerschap, maar ook met andere dingen om me heen, zoals Thijmen. Eigenlijk is dit ook juist weer een gelijkenis. Met beide zwangerschappen ben ik bezig met Thijmen alleen dan op een hele andere manier. In de eerste zwangerschap is alles nog nieuw en had ik geen idee wat mij te wachten stond. Met deze zwangerschap weet ik, voor zover dat kan, wat er gaat komen. Het is allemaal niet meer nieuw en dat maakt deze zwangerschap wel iets minder leuk. Toch blijven de bewegingen van de baby wel heel bijzonder en kan ik daar net als bij de zwangerschap van Thijmen heel erg van genieten!

 

5. De tijd: De zwangerschap van Thijmen leek een eeuw te duren! Ik was veel bezig met de zwangerschap en wachtte echt elk moment op de baby tot dat ik veertig weken zou zijn. Ik leefde met mijn hoofd echt in de toekomst, terwijl ik daar nog lang niet was. Nu leef ik veel meer op het moment zelf, waardoor de tijd ook veel sneller gaat. Ik heb nog zoveel dingen te doen voordat de baby komt. Ook ben ik nog veel met Thijmen bezig. Thijmen gaat naar school, ik doe mijn studie, het huishouden en zorg buiten school om nog voor Thijmen. Ik heb het deze zwangerschap een stuk drukker dan tijdens de eerste zwangerschap.

 

6. Beweging: deze zwangerschap beweeg ik een stuk meer. Dat is een deel bewust, maar ook een deel onbewust. Met de zwangerschap van Thijmen was ik gewoon lui en hoefde ik ook niks te doen. Met deze zwangerschap moet ik mijn huishouding zelf doen, zorgen dat Thijmen naar buiten gaat en zijn energie kwijt kan en breng ik Thijmen bewust elke keer lopend naar school. Dit is vooral ook omdat ik iets fitter de bevalling en kraamweek in wil gaan dan de vorige keer. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0