· 

De opmerkingen over het jong moederschap

Als ik met Thijmen loop, kom ik altijd mensen tegen die even twee keer kijken naar wat ze zien. Ik ben jong, maar mensen schatten mij ook nog eens jonger dan dat ik ben. Ik ben het inmiddels wel gewend. Toch vind ik het leuk om mijn ervaringen hiermee met jullie te delen. Welke opmerkingen kreeg/krijg ik? Dat ga ik jullie in dit artikel vertellen.

 

Opmerking 1: ben jij de moeder van dat kind? Dan ben je een jonge moeder.

Deze opmerking heb ik twee keer gehad van dezelfde man. Hij vertelde wat zag en hij had helemaal gelijk. Ik ben een jonge moeder en daar ben ik trots op. De mensen om mij heen die hielden hun schouders op en zeiden: 'ja, en?'.

 

Opmerking 2: zo jong al moeder? Dat kan, ja.

Ik heb geantwoord met 'blijkbaar wel'. Het grappige aan deze man was dat hij boven aan een ladder stond en naar beneden schreeuwde om dit aan mij te melden.

 

Opmerking 3: hoe jonger je bent, hoe slechter de band is.

Deze opmerking kreeg ik van het consultatiebureau. Ik had net één stap in de kamer gezet, nog niet eens een hand geschut en ik kreeg dit al te horen. Op dat moment was ik net een maand bevallen en voelde ik me zo zwak. Het kwetste me toen echt heel erg om zulke dingen te horen van het consultatiebureau terwijl ik net kersverse moeder was. Ik deed mijn best voor Thijmen ondanks dat het lichamelijk allemaal tegen viel. Ze aaide ook nog over mijn rug heen en zei: 'je bent zo jong'. Een goede indruk kreeg ik niet van het consultatiebureau. Ik heb al eerder een artikel geschreven over het consultatiebureau en merkte dat meer mensen geen goede ervaringen hiermee hadden.

 

Opmerking 4: Thijmen is bijna groter dan zijn moeder.

Ook deze opmerking kreeg ik van dezelfde vrouw van het consultatiebureau toen ik haar een jaar later weer zag. Het verbaasde me echt hoe respectloos een kinderarts kon zijn.

 

Nu moet ik alleen maar lachen om deze opmerkingen. Ik ben een moeder met een kindje van twee. Hoe oud je ook bent, het blijft een bijzonder deel van je leven. Er bestaan veel ergere dingen op de wereld dan moeder worden op je zeventiende. Ik ben gelukkig en trots op mijn gezin. Iedereen mag denken wat hij of zij wil, maar mijn trots en geluk haal je daarmee niet naar beneden. Want een glimlach van mijn eigen kind doet zoveel meer dan een opmerking van iemand die geen idee heeft hoe geweldig mijn leven is! 

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Lifestyle Mommy's ~ Linda (dinsdag, 07 augustus 2018 07:16)

    Ik vind het erg kwetsende opmerkingen, vooral van het consultatiebureau. Wat onprofessioneel van ze zeg. Ten eerste vind ik het jouw eigen keuze of je jong moeder wordt of niet. Maar belangrijker nog vind ik dat jij jouw kindje ondanks je jonge leeftijd misschien nog wel meer liefde geeft dan mensen van mijn leeftijd die volgens de maatschappij dan wel de juiste leeftijd zouden hebben. Het gaat er om dat je doet wat goed is voor je kindje en met heel je hart. Alleen lijken mensen dat te vergeten want oordelen over anderen lijkt een tweede natuur te zijn geworden.

  • #2

    Marlies (zaterdag, 25 augustus 2018 17:41)

    Ik sluit me helemaal bij Linda aan, wat een belachelijke reacties van het consultatiebureau. Natuurlijk is het hun taak om het welzijn van het kind in de gaten te houden, maar daar kun je helemaal niks over zeggen als je enkel afgaat op de leeftijd van de moeder. Ik ben blij dat je er nu om kan lachen!