· 

De namen van onze kinderen

Wanneer een kind is geboren, zijn anderen heel nieuwsgierig naar de naam die de ouders hebben uitgekozen. Ook zijn ze vaak benieuwd of het kind is vernoemd. Daarnaast hebben sommige kinderen meerdere namen en andere kinderen alleen een roepnaam. Het kiezen van een naam heeft te maken met smaak en gevoel. Terwijl de ene ouder kiest voor een aparte naam, kiest de andere ouder weer voor een bekende naam. In sommige gevallen kun je zelfs kiezen welke achternaam een kind krijgt.

 

Hoe kwamen wij bij de namen van onze kinderen?

Julian en ik vonden het bij beide kinderen moeilijk om een naam te kiezen. Het was lastig om een naam te kiezen voor een kind dat we nog nooit gezien hadden en nog niet kenden. Het kind draagt namelijk z'n hele leven de naam die wij uit zouden kiezen. Uiteindelijk hadden we bij beide kinderen een naam en bij beide kinderen kwamen we op precies dezelfde manier op de naam. Ik kwam met de naam, waarop Julian hem niet mooi vond. Uiteindelijk kwam Julian weer met de naam dat hij het wel een mooie naam vond. Ik ben heel blij met de namen die we hebben uitgekozen. Bij Marieke heb ik nog wel een tijd getwijfeld tijdens de zwangerschap. Ik dacht: is dit echt de naam? 

 

Doopnamen en vernoemen.

Ik ben nu echt blij met de namen van onze kinderen. Ze passen ook goed bij elkaar. Thijmen en Marieke hebben allebei geen doopnaam. Dat is wel zo makkelijk. Zelf vind ik doopnamen ook wel een beetje onzin. Thijmen en Marieke zijn ook allebei niet vernoemd. We vonden Thijmen en Marieke gewoon een mooie namen. Later kwamen we erachter dat Marieke op de namen van onze moeders lijkt. Dat is wel leuk, maar het was dus niet de bedoeling om haar te vernoemen. 

 

Keuze uit de achternaam.

Bij Thijmen konden we kiezen welke achternaam hij kreeg. Julian en ik waren namelijk nog niet getrouwd toen hij geboren werd. Eigenlijk krijgt een kind dan automatisch de achternaam van de moeder tenzij de vader het kind heeft erkend voor de geboorte van het kind. Tijdens de zwangerschap heeft Julian, Thijmen, toen als zijn kind erkend. Hierdoor heeft Thijmen dus de achternaam van Julian. De vader kan het kind overigens niet erkennen zonder toestemming van de moeder. 

 

Betekenis van de namen.

Sommige ouders kiezen een naam voor hun kind uit om de betekenis van de naam. Julian en ik hebben daar niet naar gekeken. Ik hecht daar ook geen waarde aan. Ik vind het geen nut hebben om een naam uit te kiezen vanwege de betekenis. Het heeft verder geen gevolgen op je leven. Gelukkig maar, want anders zou mijn leven bitter zijn. Dat klinkt niet veel goeds. Ik heb eigenlijk geen idee wat de betekenis is van Thijmen en Marieke. Ik zal het eens op gaan zoeken op internet. In ieder geval is het een hele opgave om een klein mensje een naam te geven, die hij of zij de rest van zijn of haar leven moet aanhoren. 

 

Thijmen betekent: man van het volk

Marieke betekent: bitter

Reactie schrijven

Commentaren: 0