· 

De leuke en minder leuke kanten van de zwangerschap

Mijn zwangerschap gaat nu richting het einde. Aan de ene kant maakt mij dat blij, omdat ik nieuwsgierig ben naar dit kindje en mij lichamelijk weer 'normaal' wil voelen. Aan de andere kant vind ik het ook wel spannend, omdat ik weet dat er een drukke en onzekere periode aankomt. Ik heb natuurlijk geen idee hoe alles gaat verlopen en hoe ik het ga vinden met twee kinderen. Dan denk ik: laat de baby nog maar even 'rustig' in mijn buik zitten. Ik ervaar een zwangerschap echt met mooie en minder mooie kanten. Natuurlijk ben ik ontzettend dankbaar dat ik weer zwanger mag zijn en tot nu toe alles goed mag gaan met het kindje, maar dat neemt de minder leuke kanten van de zwangerschap niet weg. Ook ik heb last van zwangerschapskwaaltjes en dat is niet altijd even leuk. Iedereen ervaart een zwangerschap weer anders. De ene vindt het prachtig om zwanger te zijn en geniet volop, terwijl een ander het behoorlijk zwaar vindt met alle zwangerschapskwaaltjes en complicaties die erbij komen kijken. Ik moet zeggen dat ik een beetje daar tussenin zit. Ik ervaar een zwangerschap als iets heel bijzonders met af en toe wat mindere kanten. 

 

De leuke kanten van de zwangerschap.

Als ik ga nadenken over de leuke kanten van de zwangerschap, moet ik toegeven dat ik toch echt wel gelukkig ben met mijn zwangere buik. Als ik terug kijk op de afgelopen maanden dat ik zwanger was, mag ik echt niet klagen. Ik heb een prima zwangerschap gehad tot nu toe. Ik deed alles nog. Van het hele huishouden tot Thijmen lopend naar school brengen en weer ophalen.

 

1. De zwangerschap doet me beseffen hoe sterk mijn lichaam is. Sterker dan ik zelf inschatte. Ik had niet verwacht dat de zwangerschap lichamelijk zo goed zou gaan terwijl ik nog een peuter thuis heb rond lopen. Dat geeft me dan ook weer een positieve kijk op de periode na de zwangerschap. Het herstel van de bevalling gaat pittig zijn, maar dat kan mijn lichaam ook wel aan.

 

2. De nieuwsgierigheid die het met zich mee brengt. Hoe zal het kindje eruit zien? Wat wordt het karaktertje van dit baby'tje? Hoe zal de bevalling gaan? Wat zullen anderen van de naam en het kindje vinden? Hoe zal Thijmen reageren op de baby? Er zit zoveel nieuwsgierigheid in mij naar wat er komen gaat. Dat geeft aan de ene kant onzekerheid, omdat je het niet in de hand hebt, maar aan de andere kant geeft het mij positieve energie. Het geeft iets om naar uit te kijken.

 

3. De babyuitzet klaar zetten. Ik vind het heerlijk om alles opnieuw in te richten en de babyspulletjes klaar te zetten. Natuurlijk wil ik alles zo goed mogelijk voorbereid hebben voor de baby, dus op zich zorgt het wel een beetje voor onnodige stress. Toch geeft het me wel een heerlijk gevoel en voldaan gevoel als alles klaar is. Mentaal bereidt dit mij ook echt voor op de komst van de baby.

 

4. De bewegingen van de baby. Het bijzonderste aan de zwangerschap vind ik de bewegingen van de baby. Vooral op dit moment voel ik soms een bolletje door mijn buik heen gaan, wat een voetje, handje, elleboog of knie kan zijn en dat vind ik zo leuk! 

 

5. De echo's. Het is heel bijzonder om je kindje op beeld te kunnen zien. Het is ook zo bijzonder dat er zoveel gezien kan worden op zo'n echo. Van de hartkleppen tot de haartjes op het hoofdje. Je ziet echt al een minimensje met alles erop en eraan.

 

 

De minder leuke kanten van de zwangerschap.

Ik moet zeggen dat er genoeg minder leuke kanten aan de zwangerschap zitten. Zwangerschapskwaaltjes zijn nou eenmaal niet leuk. Deze dingen ervaarde ik als vervelend:

 

1. De vermoeidheid aan het begin van de zwangerschap. Ik was zo ontzettend moe dat ik er hoofdpijn van kreeg en een uur nadat ik uit bed was, het liefst mijn bed weer in ging. Gelukkig ging dit kwaaltje in het tweede trimester weg.

 

2. De onzekerheid die het met zich mee brengt. Ik ben iemand die graag de touwtjes in handen heeft. Ik moet van te voren weten wat er gaat gebeuren anders raak ik heel gestrest. Helaas moet ik de controle over veel dingen loslaten. Veel dingen zijn namelijk niet te plannen, namelijk de gezondheid van mij en de baby, de bevalling, de kraamperiode, etc. Het liefste plan ik alles, maar dat kan niet en dat is soms best lastig.

 

3. De vele toiletbezoekjes. Vooral nu aan het einde van de zwangerschap heb ik momenten dat ik elk half uur moet plassen. Blaasontsteking is het gelukkig niet. De baby drukt alleen enorm op mijn blaas. Dit kwaaltje weerhoudt mij er soms wel van om voor langere tijd ergens heen te gaan, waar moeilijk een wc te vinden is. 

 

4. De honger die ik de hele dag door heb. Sinds een week of twee heb ik de hele dag door honger. Ik kan de hele dag door wel denken aan eten, terwijl ik al veel meer eet dan voor de zwangerschap. Ik word wakker met honger en ga naar bed met honger. Dat hongergevoel blijft maar bestaan.

 

5. De dikke buik die in de weg zit. Bukken gaat niet meer zo makkelijk. Mijn sokken en schoenen aan doen ook niet. Ik vraag zelfs aan Julian om mijn teennagels te knippen aangezien het mij niet meer lukt. Soms vraag ik aan Thijmen of hij iets voor mij van de grond wilt pakken. Dat wilt hij altijd wel en vindt hij ook juist leuk om te doen. Toch wel weer handig zo'n peutertje!

Reactie schrijven

Commentaren: 0