· 

De creativiteit van moederschap

Als moeder moet je toch echt wel een flinke dosis creativiteit hebben. Dit kun je natuurlijk op twee manieren opvatten. Creativiteit in de zin van activiteiten bedenken of juist de creativiteit in de zin van oplossingen bedenken. Ik weet van mezelf dat ik erg creatief ben in het bedenken van knutselwerkjes en spelletjes, maar nu ik moeder ben, heb ik de andere kant van creativiteit ook ontdekt. Een paar weken geleden schreef ik een artikel over de peuterpuberteit. In dit artikel wil ik verder vertellen over dat onderwerp, maar dan juist de creativiteit die je als moeder moet hebben als belangrijkste punt neerzetten.  

 

Opvoeden.

Elke moeder heeft weleens een momentje waarbij je kind niet voldoet aan het 'perfecte' plaatje wat mensen verwachten van je kinderen. Er zijn genoeg kinderen die in de winkel voor de snoep liggen te huilen terwijl ze volgens het 'perfecte' plaatje braaf naast mama's winkelwagentje horen te lopen. Kinderen worden dan al snel gezien als irritant en hoe je ook op zo'n situatie reageert, het is voor niemand goed wat je doet. Volgens de ene groep moet jij als moeder je kind gewoon laten huilen en een andere groep zal juist zeggen: ''Wat sneu dat die moeder dat kindje gewoon laat huilen. Geef hem toch zijn zin''. Uiteindelijk zal je het volgens de buitenstaanders nooit goed genoeg doen. Daarom is het goed om jezelf de volgende twee vragen te stellen: 'Hoe wil ik mijn kinderen opvoeden?' en 'Wat is de juiste opvoeding die past bij mijn kind?'. Geen één kind is hetzelfde en voor het ene kind werkt weer een andere aanpak dan bij het andere kind. Daarnaast moet je voor jezelf duidelijk voor ogen hebben wat jij belangrijk vindt in de opvoeding van je kinderen.

 

Regels.

Ik zelf ben een moeder van de regels, waardoor ik soms best wel streng kan zijn. Ik merk dat bepaalde regels structuur brengen bij Thijmen en dat hij weet waar hij aan toe is. Ik moet wel zeggen dat het soms nog de kunst is om consequent te blijven binnen die regels. Af en toe geef ik dan ook weleens toe aan wat Thijmen wil. Het probleem is alleen dat Thijmen als twee jarige zich soms niet houdt aan mijn regels. Soms doet hij wat hij zelf wilt en begint hij te huilen als ik hem 'straf' (in hoeverre je het straf kunt noemen, aangezien hij nog maar twee is). Om hem weer vrolijk te krijgen, moet ik creatief zijn. Ik moet afleiding voor hem gaan zoeken, zodat hij weer blij wordt. Soms vind ik dat niet heel makkelijk, omdat hij dan niks leuk vindt. Alles is dan 'nee'. 

 

Creatief zijn als moeder.

Soms kan het je verbazen hoe creatief je eigenlijk bent, wanneer je kinderen hebt. Je probeert er toch elke dag weer voor te zorgen dat je kind blij en tevreden is. Geen enkele moeder wil haar kind boos of verdrietig zien, maar juist zien genieten van de dingen die hij of zij om zich heen heeft. Elke keer moeten wij als moeders weer nieuwe activiteiten bedenken om ons kind te vermaken en daarnaast oplossingen bedenken om ruzie te voorkomen of op te lossen. Fysiek kan het moederschap zwaar zijn, maar mentaal dus ook. Moeder zijn is niet een kusje overal op en de huil- en driftbuien zijn over. Het kost soms veel meer moeite dan we ons soms eigenlijk beseffen. Er gaan soms hele plannetjes achter schuil om je kind weer op te vrolijken of te voorkomen dat hij of zij niet meer vrolijk is.

 

Oplossingen bedenken.

De laatste tijd wanneer ik met Thijmen wandel, heeft hij er een handje van om een andere kant op te willen dan dat ik wil. Zo moet ik hem zowat de hele tijd bij zijn arm of capuchon vasthouden, anders moet ik hem bijna uit elke tuin plukken. Ook gaat hij de laatste tijd vaak op de grond zitten. Dan wil hij of een andere kant op of hij wil gewoon niet verder lopen. In het begin sleepte ik hem dan gewoon mee, maar ik merkte dat dat alleen maar tegen werkt. Ik moest echt creatief zijn om een oplossing te vinden hoe ik hem wel mee kreeg. Tegenwoordig loop ik gewoon door en verstop me dan achter iets, zodat hij me niet meer ziet. Dat vindt hij niet leuk en komt er dan meestal gelijk aan rennen. Ik heb mij ook weleens achter een lantarenpaal verstopt. Hij zag me wel, maar hij vond het ontzettend grappig en kwam lachend naar me toe gerend. Zo zijn er nog veel meer situaties te benoemen waarin je creatief moet zijn als moeder en oplossingen moet bedenken. 

 

Creativiteit met twee kinderen.

Ik had niet verwacht dat het moederschap zoveel creativiteit van je vraagt en ik ben benieuwd welke oplossingen ik in de toekomst moet bedenken. Vooral wanneer ik straks moeder ben van twee kinderen, zal het allemaal even zoeken zijn hoe ik dat allemaal ga doen. Wie weet wat voor boefje Thijmen dan is als mama zijn broertje of zusje aan het verschonen of voeden is. Ik laat het allemaal maar op me afkomen en ik weet gelukkig ook dat het allemaal vanzelf goed komt. In het begin zal het zoeken zijn, maar al snel zal ik denk ik mijn draai wel vinden en een paar nieuwe, handige trucjes vinden om het moederschap zo makkelijk mogelijk te maken.

Reactie schrijven

Commentaren: 0