· 

9x vreemde reacties tijdens en na de zwangerschap

Toen iedereen wist dat ik zwanger was, heb ik betere reacties gehad dan dat ik had verwacht. Heel veel mensen waren positief en wensten ons geluk toe met z'n drietjes. Een aantal mensen wisten het al voordat we het bekend hadden gemaakt, maar de meesten kwamen er pas achter toen we het op Facebook hadden gezet. De reacties stroomden binnen, maar het waren dus heel veel goede reacties. Natuurlijk is er met zoiets altijd wel iemand negatief. De meesten die negatief waren kende ik niet of amper. Dit artikel gaat over de negatieve reacties die ik heb gehad tijdens en na de zwangerschap. Sommige reacties krijg ik nu nog steeds. 

 

Opmerking 1: Haar lichaam kan dit niet aan. Ik begon in mezelf keihard te lachen toen ik dit hoorde. Dit zei een meisje van mijn leeftijd tegen een groepje meisjes waar ze bij zat en ze zei het zo hard dat ik het hoorde wat volgensmij ook de bedoeling was. Ik moet nog altijd lachen om deze opmerking. Diegene doet netalsof ze verstand heeft van zwangerschappen, maar als je dit zegt dan heb je dat totaal niet. Dit meisje mag mij niet terwijl ik volgensmij nog nooit met haar heb gepraat. Echt super raar.

 

Opmerking 2: Ze heeft haar hele leven vergooid. Ook een opmerking die uit hetzelfde groepje kwam als bij opmerking 1. Ik weet alleen niet meer wie het zei. Het leuke is nu dat Julian en ik alles op een rijtje hebben. We hebben een huis, we zijn getrouwd, Julian heeft een goede baan en we zijn een gelukkig gezin. Zover zijn de meeste leeftijdsgenoten nog niet.

 

Opmerking 3: jij hebt geen toekomst meer. Deze opmerking komt op hetzelfde neer als opmerking 2. Bizar dat mensen zulke vooroordelen hebben. Ze wisten totaal niet hoe mijn leven eruit zag en hoe ik zelf was, maar toch wisten ze hoe mijn leven eruit zou gaan zien.

 

Opmerking 4: ben jij de moeder van dit kind? Dan ben je een jonge moeder. Deze persoon kende ik niet. Dit was een onbekende voor mij. Mensen die dat hoorden zeiden daarna tegen mij: nou en?! Wel lief dat onbekende mensen ook lieve reacties kunnen geven. Een tijdje later kwam ik die man weer tegen en vroeg hij precies hetzelfde. 

 

Opmerking 5: zo jong al moeder? Ja dat kan ja... Het grappige bij deze opmerking is dat deze man bovenaan een ladder stond en besloot om maar zo'n reacties naar beneden te roepen terwijl ik met Thijmen langs de ladder liep. Ook deze man kende ik niet.

 

Opmerking 6: tegenwoordig is het een trend om als tiener zwanger te zijn. Dat waren 4 meiden die ik niet kende. Een paar woonden volgens mij bij mij in het dorp, die kende ik van gezicht. Ze zaten achter mij en Julian in de bus en praatte de hele busreis over ons. Toen we uit de bus stapten zwaaiden we even naar hun, want waarom zou je niet naar iemand zwaaien die het de hele tijd over jou heeft en jou blijkbaar zo goed kent. 

 

Opmerking 7: ik had niet verwacht dat jij zwanger zou raken omdat je zo stil bent. Deze opmerking heb ik heel veel gehoord. Dit is denk ik de meest vreemde opmerking die ik heb gehoord. Alsof stille mensen geen gevoel hebben. Bij Julian ben ik anders dan bij de meeste mensen. Bij Julian ben ik mijzelf. Als ik niet mezelf kon zijn bij hem dan was onze relatie al wel geëindigd.

 

Opmerking 8: dat ik zwanger was voor het huwelijk terwijl ik me juist wou verdiepen in het christelijk geloof dat paste volgens sommige mensen niet bij elkaar. Iedereen maakt fouten. Mijn fout is net zo erg als alle andere fouten die mensen maken. Dus dat betekent dat niemand meer serieus met het geloof bezig mag zijn.

 

Opmerking 9: Jij kan niet kiezen of je dit kind wilt houden. Iemand vond dat ik niet kon kiezen tussen het leven of de dood van een kind. Ik was zestien en natuurlijk jong, maar ik wist dat dit mijn verantwoordelijkheid was en het mezelf nooit ging vergeven als ik koos voor abortus. Dit kind heeft het recht om te leven!

 

Voor de rest hebben sommige mensen waarvan ik het nooit had verwacht gevraagd hoe het ging. Heel lief! Ook ben ik heel wat starende mensen tegengekomen en kreeg ik op Facebook en Instagram ineens 50 vriendschapsverzoeken.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0