· 

Juridische zaken die je moet regelen tijdens de zwangerschap

Het lastigste aan de zwangerschap vond ik alle juridische zaken die we moesten regelen. Van alles hebben we uit gezocht over wat we moesten regelen om de baby in goede omstandigheden te laten leven. Zo wouden wij heel graag dat het kindje de achternaam kreeg van Julian. Als je dat dan nog nooit heb geregeld dan heb je geen idee wat je er voor moet doen dat het kindje de juiste achternaam krijgt. Zo zijn er nog meer zaken die je kunt of moet regelen tijdens en na de zwangerschap. In dit artikel zal ik jullie een uitleg geven over de juridische zaken die je moet regelen en zal ik mijn verhaal vertellen over de juridische zaken wanneer je als minderjarige een kind krijgt.

 

Erkenning van het kind.

Het is een stuk makkelijker om een kind te krijgen als je als ouders van het kind getrouwd bent met elkaar. Juridisch hoef je dan niet zoveel te regelen. Het kind krijgt automatisch de achternaam van de vader en de vader krijgt automatisch het gezag over het kind. Als je niet met elkaar getrouwd bent en de vader wil dat het kind zijn achternaam draagt dan moet de vader het kind erkennen. Hiervoor kun je een afspraak maken bij het gemeentehuis. De vader gaat samen met de moeder naar de afspraak om het kind te erkennen, want de moeder moet een handtekening zetten als goedkeuring van de erkenning. Ook Julian heeft tijdens de zwangerschap het kindje erkent. Samen gingen we naar de afspraak om het kindje te erkennen. We waren blij wanneer we dat konden afstrepen van ons to-do list. Wat wel heel belangrijk is om te weten met erkennen, is dat je een kind alleen kunt erkennen tijdens de zwangerschap. Zorg daarom dat je op tijd een afspraak maakt bij het gemeentehuis aangezien je ook eerder dan 37 weken kunt bevallen.

 

Meerderjarigheidsverklaring aanvragen.

Julian heeft Thijmen erkent als zijn kind. Voor het erkennen had hij mijn toestemming nodig anders kon het niet. Ik moest een handtekening zetten op de erkenningsakte. Wat het kromme was bij het zetten van een handtekening, was dat ik geen gezag had over het kind dat in mijn buik zat. Ik was zeventien en dus minderjarig. Daarom had ik niks te zeggen over het kind. Het enige wat ik mocht bepalen was dat Julian zijn kind mocht erkennen. Er was maar één manier om het gezag te krijgen over mijn kind. Ik moest aan de rechter vragen om een meerderjarigheidsverklaring. Dit betekent dat je eigenlijk nog minderjarig bent, maar op papier meerderjarig waardoor je het gezag kunt hebben over het kind. Een vader die minderjarig is, kan geen meerderjarigheidsverklaring krijgen. Een nadeel van het aanvragen van een meerderjarigheidsverklaring is dat je hierbij een advocaat nodig hebt. Welke tienermoeder heeft nou geld voor een advocaat? Ik niet in ieder geval!

 

Gezag aanvragen als vader.

Toen ik 17,5 jaar was, werd Thijmen geboren. Op dat moment had niemand het gezag. Ik kreeg niet het gezag, omdat ik minderjarig was. Maar Julian kreeg ook geen gezag, omdat wij niet getrouwd waren. Zelfs als de vader het kind heeft erkent, krijgt hij alsnog niet automatisch het gezag. Dit moet hij eerst aanvragen door bij de rechtbank het ouderlijk gezag aan te vragen. Ook hiervoor moet de moeder toestemming geven. Aangezien Julian achttien was, kon hij dus wel gezag krijgen. Als hij het gezag aan zou vragen, zou dat betekenen dat ik geen gezag meer kan krijgen over Thijmen. Zelfs niet wanneer ik achttien zou zijn. Dat was daarom geen handige zet, dus moesten we kijken of er nog andere opties waren. Wat een andere mogelijkheid was, was dat mijn ouders voogd werden. Dit was dan tijdelijk tot dat ik achttien zou worden. Daarna kon ik het gezag krijgen waarna Julian het ouderlijk gezag kon aanvragen. Als je getrouwd bent, is de vader de wettelijke ouder en heeft daardoor automatisch gezag. 

 

Het was wachten op de kinderbescherming wanneer ze langs zouden komen. Binnen zes weken na de geboorte zouden ze langs komen om te bespreken wie het gezag zou krijgen of wie de voogd werd. De zes weken gingen voorbij, maar er was nog niemand langs geweest. Vier maanden na de geboorte werd ik achttien en nog hebben we niemand van de kinderbescherming gezien. Dat betekent dat niemand het gezag had over Thijmen en ik automatisch het gezag kreeg. Vier maanden lang kon voor mijn gevoel iedereen Thijmen zo mee nemen, want niemand had wat over hem te zeggen. Best een eng idee eigenlijk. Een maand na mijn achttiende verjaardag trouwden Julian en ik met elkaar. Julian had Thijmen erkent als zijn kind waardoor ook hij automatisch het ouderlijk gezag kreeg.

 

Geboorteaangifte doen.

De dag na de geboorte van Thijmen heeft Julian geboorteaangifte gedaan. Dit is dat je aangeeft bij het gemeentehuis dat jouw kind is geboren. Dit moet alleen wel binnen drie dagen na de geboorte en bij het gemeentehuis in de gemeente waar je kind is geboren. Zo kan het dus zijn dat je aan de andere kant van het land dan waar je woont je kind moet aangeven, omdat hij of zij daar is geboren. En hoe zit het dan met de vrouwen die plotseling in het vliegtuig of helikopter bevallen?

 

Kind aangeven bij zorgverzekering.

Ook dit moet nog gebeuren. Je pasgeboren kind aangeven bij de zorgverzekering. Dit moet binnen vier maanden geregeld zijn. Wanneer je dit niet doet, moet je alle kosten rondom de bevalling zelf betalen. Ook wanneer je kind moet worden opgenomen in het ziekenhuis, moet je dan zelf betalen. Dit kan een flink bedrag zijn. Vooral wanneer je in het ziekenhuis bevalt. Meestal kun je door één simpel telefoontje je kind al laten bijschrijven op de zorgverzekering van jou of je partner.

 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Nicole (woensdag, 25 oktober 2017 11:41)

    Super goed uitgelegt!! Mooi stuk zus!