· 

10 tips bij kraamvisite

Wanneer je kindje geboren is, kunnen familieleden natuurlijk niet wachten om langs te komen. Ze kijken er naar uit om dat kleine jongetje of meisje te zien en zullen daarom proberen om zo snel mogelijk een afspraak te maken. Super leuk natuurlijk dat iedereen zo enthousiast is, maar gelijk te veel visite kan voor jezelf en voor je kindje best pittig zijn. Terwijl je moet wennen aan de nieuwe situatie en je nieuwe rol als moeder, komen er ook nog heel veel mensen over de vloer. Vaak voel jij je als moeder ook nog een beetje verplicht om de hele tijd bij de visite te blijven zitten. Dat kan allemaal best vermoeiend zijn. Bij Thijmen liet ik bijvoorbeeld veel te veel visite langs komen de dag na de bevalling. Hierdoor wist ik dat ik dit anders ging doen bij een volgend kind. De afgelopen weken heb ik na de bevalling van Marieke weer te maken gehad met kraambezoek en ik ben heel blij hoe ik dit heb aangepakt. Mijn tips wil ik daarom met jullie delen. 

 

Tip 1: Laat maar één of twee keer op een dag bezoek langskomen. Wanneer je veel te veel bezoek op één dag plant, kan dit voor het hele gezin best vermoeiend zijn. Iedereen moet wennen aan de nieuwe situatie en dat kan je al best uit putten. Als er dan ook nog heel veel mensen langs komen, kan dit voor iedereen voor nog meer vermoeidheid zorgen. Zelfs je pasgeboren baby kan deze drukte aanvoelen en daardoor onrustig worden of zelfs afvallen.

 

Tip 2: Stuur onverwachts bezoek weg als het voor jullie niet uit komt. Het kan lastig zijn om mensen weg te sturen die langs komen zonder een afspraak te maken. Toch is het helemaal niet raar om ze weg te sturen als het niet uit komt dat ze langskomen. Ze houden namelijk geen rekening met jullie gezin en de nieuwe situatie waar jullie in zijn beland. Je kunt ook eventueel de kraamverzorgster vragen om onverwachts bezoek weg te sturen.

 

Tip 3: Zorg voor een rustmomentje tussen de middag. Een momentje waarin jij als kraamvrouw kunt bijkomen, genieten van je kindje of even kunt slapen. Voldoende rust nemen is echt belangrijk voor jou als kraamvrouw anders heb je namelijk kans op kraamvrouwenkoorts. Het is niet niks wat je lichaam heeft moeten doorstaan tijdens de zwangerschap en bevalling.

 

Tip 4: Laat kraamvisite iets leuks doen met je kinderen die al wat ouder zijn. Dit gaf Julian en mij wat rust. Doordat bijvoorbeeld opa en oma met Thijmen naar de speeltuin gingen, hoefden wij eventjes niet op hem te letten en te vermaken en konden we wat voor onszelf doen. Daarnaast had Thijmen weer plezier met opa en oma.

 

Tip 5: Plan regelmatig een dagje rust in. Natuurlijk is het leuk als mensen langs willen komen op kraamvisite. Je wilt je kind uit trots ook aan iedereen laten zien. Toch moet je ook zelf kunnen genieten van de baby. Door tussen de dagen door, waarop kraambezoek langs komt, een paar dagen rust in te plannen waarop geen visite langs komt, kan iedereen in het gezin even uitrusten en bijkomen van de chaotische tijd.

 

Tip 6: Laat de kraamvisite niet te lang langskomen. Het kan soms lastig zijn om de kraamvisite weg te sturen als ze te lang blijven. Je kunt ook vragen of de kraamhulp de visite weg wil sturen als ze bijvoorbeeld na twee uur er nog zijn. Een uurtje bezoek kan wel genoeg zijn.

 

Tip 7: Ga op bed liggen als het je te veel word. Het is niet erg als je na een uurtje bij de kraamvisite weg gaat om even te kunnen liggen. Als kraamvrouw ben jij degene die een bevalling achter de rug hebt. Luister daarom naar je lichaam en geef aan als je behoefte hebt aan rust.

 

Tip 8: Plan de dag na de bevalling een rustdagje in. Hierdoor kan het hele gezin even bijkomen van de misschien wel hectische dag en aan de nieuwe gezinssamenstelling wennen. Ook kun je dan zelf even genieten van de pasgeborene en sta je niet op tijd in verband met kraambezoek.

 

Tip 9: Geef je grenzen aan tegenover kraambezoek. Sommige mensen staan erop dat ze de baby vasthouden terwijl je kindje na uren huilen eindelijk slaapt. Daarnaast kan het bijvoorbeeld zijn dat de baby het te koud heeft, waardoor je misschien liever hebt dat hij of zij in bedje blijft liggen. Geef aan wat je zelf wilt en bedenk dat het welzijn van je kind natuurlijk voorop staat.

 

Tip 10: Denk goed na hoe je de kraamvisite wilt indelen. Wil je de meeste mensen de eerste week langs laten komen wanneer de kraamverzorgster er is of vind je het juist leuk om het bezoek te verdelen over de weken van je verlof? Ook kun je het misschien belangrijk vinden dat als eerste de ouders van jou en je partner langskomen en daarna de rest.

Reactie schrijven

Commentaren: 0